Petra van Lith

Praktijk voor Klassieke Homeopathie

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht


Terug naar overzicht

02-10-2016

Overgangsklachten en homeopathie


De overgang is de cyclus waarin de vrouw terecht komt na haar laatste menstruatie (deze laatste menstruatie heet overigens menopauze). Die periode kan wel 7 tot 10 jaar duren. Dat de overgang letterlijk een overgang naar een nieuwe situatie is en kan zorgen voor de nodige ongemakken, dat mag duidelijk zijn. In die periode kunnen klachten optreden, zoals wisselende menstruatie, gewrichtspijnen, opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen. Voor de een wat erger dan voor de ander.
Als je met deze klachten rondloopt dan wil je niet horen 'dat het vanzelf wel een keertje overgaat' of 'dat het er gewoon bij hoort'. Iedere vrouw ervaart haar overgangsklachten op haar manier...
Binnen de reguliere geneeskunde wordt bij overgangsklachten nogal eens een hormonaalbehandeling ingezet. Uit onderzoek blijkt echter dat een hormoonbehandeling (met een pil die oestrogeen en progesteron mengt) de kans op borstkanker mogelijk kan verhogen.
Dat lijkt me een ongewenste bijwerking. Een andere behandeling is het voorschrijven van een bloeddrukverlager bij opvliegers. Dit helpt bij sommige vrouwen, maar is ook niet de oplossing. Uiteindelijk draait alles om het lichaam dat op hol geslagen is en weer in evenwicht moet worden gebracht.
Op het moment dat jouw dagelijkse leven beheerst wordt door die op hol geslagen hormonen, dan kun je binnen de klassieke homeopathie terecht.
In het consult worden alle klachten die je van de overgang ervaart genoteerd: wanneer heb je opvliegers, zijn het hitte-aanvallen of heb je het idee dat je een emmer water over je uitgestort krijgt? Welke gewrichten heb je last van en wanneer? Hoe is het met je stemming; opvliegend of juist heel depressief?
Als alles in kaart is gebracht, wordt het passende homeopatische middel erbij gezocht. Dit middel zorgt ervoor dat de buitensporige reactie van het lichaam weer terug naar 'normaal' wordt gebracht.Terug naar overzicht